Selectieve aziatische hoornaarval

Een selectieve val wordt gebruikt ter bestrijding van de Aziatische hoornaar omdat deze val alleen Aziatische hoornaars aantrekt en andere nuttige insecten met rust laat. Dit is belangrijk omdat de Aziatische hoornaar een invasieve soort is die inheemse bijenpopulaties bedreigt. Bijen zijn belangrijke bestuivers voor planten en een afname van hun populatie kan leiden tot ernstige ecologische en economische problemen.

De selectieve val werkt door het aantrekken van de Aziatische hoornaars met een speciale lokstof, terwijl andere insecten niet worden aangetrokken. Wanneer de hoornaars eenmaal in de val zijn, kunnen ze niet meer ontsnappen en worden ze gedood. Door selectieve vallen te gebruiken, kunnen bestrijders effectiever en effici├źnter de populatie van de Aziatische hoornaar beheersen zonder onbedoelde schade aan andere insectensoorten te veroorzaken.

Omdat geen enkel selectieve val 100% werkt worden de geplaatste vallen dagelijks gecontroleerd en eventuele onbedoelde bijvangst vrijgelaten

Er zijn een aantal selectieve vallen in gebruik. enkel voorbeelden hieronder