top of page
beehive-1143380_1920.jpg

Bijen hebben jouw hulp nodig

De laatste jaren hebben de bijen het moeilijk om te overleven in ons eco-systeem. Als deze kleine diertjes zouden uitsterven dan heeft, volgens Einstein, de mensheid nog maar 4 jaar te leven. Bijen bestuiven de vele bloemen en gewassen die nodig zijn om te overleven voor mens en dier. Het is dan ook belangerijk de bijen te helpen. Ze hebben te kampen met ziekten (vnl. de varroamijt) en pesticiden. Bovendien hebben ze op sommige plaatsen een tekort aan bloemen en planten die zorgen voor hun voedsel. We kennen dit vooral als de lekkere honing die ze produceren.

​

Wat kan jij doen om de bijen te helpen?

Kleine dingen maken een groot verschil voor het welzijn van de bijen. Start vandaag nog met hen te helpen: Word restauranthouder en zaai of plant bijenvriendelijke bloemen en bomen. Gebruik geen pesticiden, deze zijn nl. schadelijk voor de bijen (en niet alleen voor hen!) Maai je gras niet elke week, een wilde bijentuin is ook heel mooi! Laat de klavers in je gras staan, deze vormen een goede voedselbron. Help de solitaire bijen door het plaatsen van een bijenhotel.

bee-4108032-1024x683.jpg
Soorten bijen

Hoewel wij als imkers vooral bezig zijn met honingbijen zijn er zo veel meer soorten. De meeste bijensoorten leven, in tegenstelling tot onze honingbijen, solitair en leggen hun eitjes in gaatjes in bijvoorbeeld een baksteen muur.. Hier kan je een overzichtje terugvinden over de verschillende soorten bijen en homels. Wil je meer weten over wilde bijen? Op de site van Natuurpunt staat er een mooi overzicht van wilde bijensoorten. Wist je dat hommels ook bijen zijn? Op deze pagina kan je er alles over lezen. Ook op de site van Natuurpunt kan je hier info over vinden.

Drachtplanten voor alle insecten

Hoe kan je nu de bijen, vlinders, hommels en andere insecten helpen in de tuin. Zorg voor de juiste planten. Heb je geen idee hoe je hier aan begint? Wij hebben een aantal interresante links verzameld voor jou:

Soms is het zelfs best om helemaal niets te doen. Laat hoekjes verwilderen en rij je gazon wat minder af. Dit jaar was een een leuk initiatief dat volgend jaar zeker zal herhaald worden: Maai Mei Niet

flowers-3524703-1024x683.jpg
Bijenplan Klein-Brabant - Natuurpunt

In de Klein-Brabantse gemeentes Bornem en Puurs-Sint-Amands werd in 2019 en 2020 onderzoek gevoerd naar het voorkomen van wilde bijen. In totaal werden 16 locaties bezocht. In dit rapport komt eerst een uitgebreide inleiding in de basisprincipes en benodigdheden van bijen aan bod. Daarna volgen hoofdstukken over de methodiek en de resultaten van de inventarisaties in Klein-Brabant en worden enkele bijzondere waargenomen soorten besproken. Met een totaal van 161 bijensoorten en meer dan 7500 waarnemingen behoort Klein-Brabant tot een van de best onderzochte én soortenrijkste regio’s van Vlaanderen. In het rapport wordt elke bezochte locatie specifiek besproken. Hierin wordt, met de resultaten van onze inventarisaties als basis, heel specifiek advies gegeven om de biodiversiteit aan wilde bijen op de locaties te behouden en extra soorten een thuis aan te bieden.

​

Dit project wordt gerealiseerd en gecofinancieerd in het kader van het landinrichtingsproject Klein-Brabant en Zwijndrecht, in opdracht van de Vlaamse Regering

​

https://www.natuurpunt.be/publicatie/bijenplan-klein-brabant

bijenplan-klein-brabant.png
Aculea: wilde bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt

Aculea, de gewestelijke wilde bijen en wespen werkgroep van Natuurpunt vormt het expertisecentrum voor de herkenning, verspreiding en ecologie van wilde bijen en wespen in Vlaanderen. De werkgroep richt zich zowel op de verbreding van het draagvlak als de verdieping van kennis en expertise rond de soortgroep door het organiseren van voordrachten, educatieve wandelingen, exposities, publicaties, excursies in binnen- en buitenland, gerichte inventarisaties en soort beschermende initiatieven.

Meer informatie over de werkgroep, regionale groepen, het bestuderen en beschermen van wilde bijen en wespen vind je op de website www.aculea.be

https://www.natuurpunt.be/afdelingen/aculea

Wilde Bijen in nood. Hoe kan jij helpen? - Natuurpunt

We horen steeds vaker dat bijen massaal verdwijnen. Bijenkast na bijenkast staat leeg. Niet alleen honingbijen boeren achteruit, ook heel wat wilde bijen zijn bedreigd, en dat is slecht nieuws.

Bijen vervullen een echte sleutel-rol in de natuur. Ze zijn in grote delen van de wereld de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat land- en tuinbouwgewassen.

Gelukkig kunnen we het tij nog keren!

Wilde bijen in nood

wilde-bijen-in-nood.png
Drachtplanten voor alle insecten
bee-4092986-scaled-e1629842794144-1024x1024.jpg
bottom of page