top of page
beehive-1143380_1920.jpg

Het bijenvolk

Een bijenvolk, ongeveer een 10.000 – 80.000 bijen, welke bestaat uit een koningin, een aantal darren en veel werksters wordt meestal aanzien als één. Het volk werkt samen aan hetzelfde doel op een gestructureerde manier.  

Het doel is natuurlijk overleven en voortplanten. Het bijenvolk moet je als entiteit aanzien omdat één enkele honingbij op zich niet kan overleven.

In de natuur heb je “solitaire bijen”, de zogenaamde wilde bijen, welke wel alleen leven en zich voortplanten om hun eigen unieke manier.

Voor deze bijen worden de bijenhotels gemaakt om hun nesten voor voortplanting na te bootsen.

De honingbij die imkers gebruiken leven in groep, in een kolonie. Ze werken allemaal samen en hebben allemaal een taak om de kolonie in leven te houden, te onderhouden en te verzorgen. Doorheen het levensjaar van de bij doet zij verschillende taken. Dit gaat van het verzorgen van de larven tot het bouwen van ramen en halen van voedsel.

Bij de meeste mensen zijn bijen vooral bekend voor hun lekkere honing. Echter produceren de bijen nog andere zeer goede producten welke ook ten goede komen voor de mens. Hierover vind je meer informatie op de website onder “Over Bijen” > “Bijenproducten”.


De bijen zijn vegetariërs die hun nectar en stuifmeel halen van bloemen.
Het zijn alleen de oudere bijen die uitvliegen op zoek naar nectar en stuifmeel. Deze worden dan overgedragen aan het nest waar ze veilig opgeslagen worden in de gekende raten.
De nectar wordt eerst overgedragen van bij tot bij en op 48 uur kan je zeggen dat de nectar het hele bijenvolk is rondgegaan.


Tijdens het overdragen van de nectar onttrekken de bijen hier het water uit waardoor het van waterpercentage van 60% – 80% naar minder dan 18% wordt herleidt. Daarnaast voegen ze er nog een aantal fermenten aan toe. Dit product wordt honing genoemd en wordt daarna veilig opgeborgen tot de bijen het nodig hebben om zich te voeden.

De koningin zorgt voor de voorplanting en legt in de koude periode van het jaar bijna geen eitjes. Het volk is dan ook klein in vergelijking met een volk in de zomer.


In januari begint het volk zich klaar te maken voor de lente en zomer. De koningin begint dan een klein aantal eitjes te leggen (rond de 100 per dag) om in april en mei op haar top uit te komen van 1800 tot 2000 eitjes per dag. Dit is 2x haar lichaamsgewicht.
Dit wil ook zeggen dat er na 3 weken elke dag ook zoveel bijen per dag bijkomen.

Een kolonie groeit dus exponentieel in de lente om daarna terug af te zwakken in de zomer. In die periode maken de bijen zich klaar voor de winter.

​

Een klein testje!
Kan jij op de foto hieronder de koningin vinden?

robbie_orig-1024x768.jpg
bottom of page