top of page
beehive-1143380_1920.jpg

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, een hoornaar die in nature niet in België voorkomt, maar door transport hier toch geraakt is. In 2016 werd het eerste exemplaar hier aangetroffen. 

De Aziatische hoornaar, een hoornaar die in nature niet in België voorkomt, maar door transport hier toch geraakt is. In 2016 werd het eerste exemplaar hier aangetroffen. Een nest verslindt op één jaar tijd meer dan 10kg aan insecten. Ze voeden zich voor 40-60% met honingbijen, maar eten dus ook grote hoeveelheden andere insecten en zijn een bedreiging voor de biodiversiteit.

AZIATISCHE HOORNAAR IN KLEIN-BRABANT

De voorbije jaren zijn er al verschillende nesten verwijderd in Klein-Brabant

  • 2020: 2 nesten verwijderd, 1 in Weert & 1 in Sint-Amands.

  • 2021: 1 nest verwijderd in Buitenland.

  • 2022: 13 nesten verspreid over heel Klein-Brabant waarvan 4 in Puurs-Sint Amandsen, 9 in Bornem. In Hingene is een nest pas in het voorjaar van 2023 gespot.
     

Het volledige overzicht van de meldingen en nesten in 2022 kan je hier vinden.

Ondanks de inspannignen van de vereniging en vrijwilligers zijn verschillende nesten pas in het najaar gevonden en vernietigd, wat betekend dat er zeker jonge koninginnen zijn uitgevlogen. We verwachten voor 2023 een sterke stijging van het aantal nesten.

Vanuit IVKB zetten we sterk in op het opsporen van nesten. Zodra er een waarneming gemeld wordt starten we een zoektocht op om het nest te vinden. We kunnen binnen de club op een aantal vrijwilligers rekenen, maar als het aantal nesten groter wordt kunnen we dit niet langer alleen. Wil je mee helpen ‘spotten’?

Via deze link Hoe kan ik helpen? kan je zien hoe dit in zijn werk gaat en kan je ook jezelf aanmelden om mee te zoeken.  

nestenverspreidover heel Klein–Brabant waarvan4 in Puurs–Sint Amandsen9 in Bornem

HOE HERKENNEN?

Hoe kan je een Aziatische Hoornaar herkennen? In onderstaande afbeelding zie je duidelijk de verschillen tussen de Europese Hoornaar en de Aziatische Horrnaar

identification-comparison-velutina-crabro-1024x285.jpg

Op de website van VespaWatch kan je nog een hoop aanvullende informatie vinden, alsook andere insecten die mogelijk verward worden met de Aziatische Hoornaar: Hoornaars herkennen (vespawatch.be)

2023-04-24_10h51_33-1024x961_edited.jpg

 

EEN AZIATISCHE HOORNAAR MELDEN

Heb je een Aziatische hoornaar gezien of denk je ergens een nest weten te hangen, dan kan je dit melden bij VespaWatch via Vespa-Watch (vespawatch.be)
Vespawatch monitort deze soort om de populatie in beeld te brengen.

Ook willen we vragen om onze vereniging op de hoogte te brengen vanaf er een melding bij VespaWatch is gebeurd. We coördineren vanuit de club dan mee de opsporing en vernietiging van het nest. 

bottom of page