Hoe kan ik helpen?

Spotten & secundaire nesten opsporen

Het opsporen van nesten gebeurd door te spotten. Hiervoor gebuiken we lokpotten met een vloeistof die hoornaars aantrekt. Zodra er Aziatische Hoornaars naar de lokpot kunnen we een vliegrichting bepalen. Zo weten we in welke richting we het nest moeten zoeken. Als we de hoornaars kunnen merken kunnen we ook de afstand naar het nest inschatten. We doen dit door te timen hoe lang de hoornaar er over doet om naar het nest en terug te vliegen.

Dit doen we op verschillende plaatsen om zo via triangulatie het nest te kunnen vinden. 

Onderaan de pagina kan je jezelf opgeven om mee te spotten.

Primaire nesten

In het voorjaar maken de hoornaars kleine nesten, de zogenaamde primaire nesten. Deze worden regelmatig aangetroffen in de nabijheid van bewoning, bv in tuinhuizen. Deze nesten zijn soms makkelijk te vinden en zijn veel makkelijker te verdelgen dan de secunaire resten, welke ze meestal hoog in een boom maken. In het voorjaar roepen we via #kijkinuwkot op om in de tuin en tuinhuizen te kijken of er geen primair nest te vinden is.

 

Mee spotten?

Wil je mee helpen spotten? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We contacteren je met meer uitleg. De club kan voorzien in lokpotten, lokmiddel en alle benodigdheden voor het spotten.