top of page
beehive-1143380_1920.jpg

Bij, wesp of hommel

Bijen, wespen en hommels, voor velen onder ons zijn ze allemaal hetzelfde. Ze hebben een slechte reputatie omdat ze zogezegd op ons voedsel afkomen, ze ons aanvallen en steken. Het kan allemaal wat genuanceerd worden eens je weet hoe deze beestjes leven en overleven.

​

Er is ook een verschil tussen de bij, wesp en hommel. Hieronder een korte uitleg over deze drie verschillende vliesvleugeligen.

​

DE BIJ

De bij of honingbij is de beste vriend van de imker.
Het zijn vegetariërs die op zoek gaan naar nectar en stuifmeel. Je moet dus geen bang hebben dat bijen je stuk vlees van de BBQ komen opeten.
Bijen zoeken voornamelijk producten waar veel suiker inzit. Dit zoeken ze ook meestal in de natuur, maar het kan mogelijk zijn dat een bij rond je ijsje komt zoemen wanneer er in de omgeving niet veel voedsel te vinden is. Het is daarom belangrijk dat je je tuin voorziet van planten en bloemen.

Wanneer het toch zou gebeuren dat een bij op je eten afkomt dan kan je best zachtjes blazen naar de bij en ze zal vanzelf verdwijnen.

Wat je zeker niet mag doen is beginnen slaan. De bij valt niet snel aan omdat ze na het steken haar angel verliest. De huid van het menselijk lichaam is taai en elastisch waardoor de angel met zijn weerhaken in onze huid blijft zitten. Het achterlijf van de bij wordt afgerukt wanneer ze probeert weg te geraken.

 

Ze valt pas aan wanneer ze zich bedreigd voelt of als de kolonie beschermt moet worden.
Bijen herken je hun zwart met oranje lijf. Er zijn nog andere soorten met andere kleuren, maar in België is dit de meest voorkomende soort.

dreamstime_xxl_178093244-1024x683.jpg

​

DE WESP

De wesp verschilt in vele opzichten van de honingbij.
Qua lichaamsbouw is er al een verschil:

​

– smalle taille
– zwart en geel
– angel zonder weerhaken
– kaken om mee te snijden
– Omnivoor

​

Wespen zijn agressiever dan bijen en vele onder ons zijn hier bang van. Wanneer je de wesp leert begrijpen zal je merken dat het gedrag van de wesp normaal is.

Tijdens de lente en de vroege zomer zullen de wespen bijna niet afkomen op ons voedsel. Wespen eten alles, ze eten honing, nectar en insecten (vlees). Tijdens de maand augustus en september, wanneer de meeste planten uitgebloeid zijn, is het voor de meeste vliesvleugelen moeilijker om voedsel te vinden. In deze periode verlaat de koningin van de wespen het nest en zoekt ze naar een onderkomen om te overwinteren. 

De wespen die overblijven zijn afhankelijk van zichzelf en zullen geen voedsel meer vinden in het nest. De overlevingsdrang neemt de bovenhand en ze worden minder schuw, ze zoeken overal naar voedsel. Dit kan leiden dat ze ons komen lastigvallen wanneer we buiten aan het eten zijn.

Doordat ze geen eten vinden worden ze agressiever omdat hun leven op dat moment er letterlijk van afhangt. 

​

Een wespennest blijft hierdoor ook maar voor één jaar bewoond.

 

DE HOMMEL

De hommel, de mooie kleurrijke dikke vliesvleugelige.

​

Enkele kernmerken:
– Vegetariër
– Dikke bij
– Kleurrijk
– Zachtaardig
– Angel zonder weerhaken

​

Hommels vind je overal. Ze vliegen van bloem tot bloem en heeft een heel deel kenmerken als de honingbij, maar ook van de wesp .
Ze zijn groter, maar ook zachtaardig. Een hommel komt bijna niet in de buurt van de mensen en ze zullen bijna nooit steken. Wanneer ze echt in het nauw gedreven zijn dan zullen ze pas steken of in extreme gevallen bijten. Een hommel verschilt hier ook van de bij omdat een ze meerdere malen kunnen steken. Ze hebben geen weerhaken aan hun angel, gelijkaardig als de wesp.
Ze zijn, zoals de bij, op zoek naar bloemen voor de stuifmeel en nectar. Hommels zijn ook hele goede bestuivers en worden ingezet in de serres met bv. aardbeien.

 

De hommels maken in de natuur hun nestjes in de grond, in oude vogelnestjes of andere warme plaatsen.
Ook naar de winter toe, is het de koningin die alleen overleeft en zal ze een schuilplaats zoeken om te overwinteren. Ze behouden hun nest niet zoals bijen.

​

 

SOLITAIRE BIJEN

Daarnaast leven nog vele andere bijen in de natuur. De zogenaamde solitaire bijen. Deze leven niet in een kolonie en hebben geen vast nest. Sommige onder hen vliegen ook maar op één specifieke bloem wat ze heel kwetsbaar maakt in onze huidige samenleving.
Er komen al bepaalde soorten solitaire bijen niet meer voor in regio’s. Dit doordat de groene bermen steeds veel te vroeg worden gesnoeid Het gebruik van pesticiden heeft ook een impact op het voortbestaan van de bijen.

Er zijn tal van mooie solitaire bijen te vinden in de natuur. Hieronder een voorbeeld: Gehoornde metselbij en de grijze zandbij

​

bottom of page