top of page

#KIJKINUWKOT

BORNEM – PUURS SINT AMANDS : #KIJKINUWKOT ! EN HELP ZO MEE AAN DE BESTRIJDING VAN DE AZIATISCHE HOORNAAR !

De koninginnen van de Aziatische hoornaar beginnen in deze periode aan het bouwen van hun eerste nestje. Dat is een klein nest (in beginfase zo groot als een ping pong bal of een tennisbal), grijs van kleur . Ze bouwen dit nestje op een beschutte plaats , meestal in constructies dichtbij mensen: tuinhuizen, carports, terrassen, speelhuisjes, luifels…

Wanneer we deze kleine nesten kunnen vinden en vernietigen, kunnen hieruit volgend jaar alvast geen nieuwe nesten ontstaan. Vinden we ze niet, dan moeten we in de zomer op zoek naar hun tweede nest. Dat tweede nest is zeer belangrijk voor de verspreiding van de Aziatische hoornaar want daarin worden de jonge koninginnen geboren die het jaar daarop op hun beurt een nest gaan starten. Jammer genoeg zijn die tweede nesten veel moeilijker opspoorbaar. Ze hangen immers heel hoog tussen het gebladerte van de bomen.

Met andere woorden: het is nu dat we onze slag moeten slaan!

We vragen dan ook aan alle mensen van Klein-Brabant om de komende weken met aandacht rond te kijken of je een nestje vindt in de omgeving van je huis. Woon je in WEERT ,BRANST, BUITENLAND, HINGENE, EIKEVLIET, BREENDONK, OPPUURS, IN DE BUURT VAN DE ABDIJ VAN BORNEM? Kijk dan extra goed rond want in die regio’s vonden we vorig jaar een tweede nest en zijn met zekerheid jonge koninginnen uitgevlogen.

Ontdek je een nestje van een Aziatische hoornaar? Neem een foto en meld het op www.vespawatch.be. Dan kan de verdelging worden geregeld. Verdelg zelf nooit het nest, maar laat dit over aan een professionele verdelger. De AH verdedigt zijn nest agressief.

Wees ook zeker dat het om een Aziatische hoornaar gaat en verwar niet met de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is zwart met een oranje band op het achterlijf en een oranje gezicht. Kijk vooral naar de poten…die zijn zwart met gele uiteinden.

Twijfel je? Je mag ons altijd een berichtje sturen en dan bekijken we met jou of het om een AH gaat.

de foto’s zijn van dominique soete en van de website van het vlaams bijeninstituut

9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page