Sporkenactie

De Spork, Sporkehout of Vuilboom (Rhamnus Frangula) is wellicht de meest onderschatte inheemse plant.

Hij bloeit van mei tot september, precies in de periode dat bijen moeilijker aan stuifmeel geraken. De bijen zijn gek op de vele, kleine bloemetjes. Met spork geniet je gegarandeerd van zalig bijengezoem.

Hij groeit bovendien op alle bodems en is gemakkelijk in onderhoud. Spork kan tot 5 meter hoog worden. Als je hem snoeit, blijft hij compacter en kan je hem perfect in heggen en houtkanten gebruiken.

Gevoeligheden: Windgevoelig, winterhard. 
Bloeiperiode: mei tot september
Standplaats met voldoende licht of halfschaduw

Plantafstand

Plant je grotere groepen, dan laat je best een afstand van 1 meter in alle richtingen. Plant je een losse heg, dan is een plantafstand van 0,5 meter ideaal. Meestal wordt een dubbele rij geplant : 0,5 meter in de rij en 1 meter tussen de rijen. De rijen worden alternerend geplant : de planten van de tweede rij staan in het midden van deze in de eerste rij. Wil je graag een smalle, dichte haag, die je jaarlijks kan snoeien, dan is 4 à 5 planten per lopende meter ideaal.

Meer informatie

Drakenwilg

Het is ook mogelijk om drakenwilg te bestellen. De drakenwilg, Salix udensis ‘Sekka’  of bandwilg is een struikwilg die heel rijkelijk bloeit in februari en maart. Het is een goeie stuifmeel en nectar bron voor bijen die op zonnige dagen in februari uitvloegen en hommelkoningingen die vroeg uit hun winter verblijfplaats kruipen.

De plant verdraagt in tegenstelling tot andere wilgensoorten heel goed een plek in halfschaduw.

Bloeiperiode: februari tot maart
Standplaats met voldoende licht of halfschaduw

Plantafstand

Zonder snoei wordt het een bossige struik van 3 meter breed en 3 meter hoog. 1 struik per lopende meter en je hebt een fantastische bijenhaag.

Meer informatie

Bestellen

De sporken en drakenwilgen kosten tijdens de actie 2 euro per plant

  • De planten zijn 80cm tot 100cm groot bij afhaling.
  • De planten worden geleverd met open wortel. Als je ze zou ophalen met remork breng je best zakken mee om ze in te steken.
  • Als je de planten niet onmiddellijk kan planten, kuil ze dan bij thuiskomst onmiddellijk in. Een gleuf in de grond waarin je ze kan leggen en aarde over de wortels kan doen is voldoende. Op die manier kan je ze nog enkele weken bewaren.
 

De planten worden in Bornem geleverd en kunnen op 17/12 tussen 10u en 12u opgehaald worden op de parking van de voetbal, in de Buizerdlaan te Branst. (https://www.google.be/maps/@51.077167,4.2009526,236m/data=!3m1!1e3)

Bestellen is momenteel niet meer mogelijk. Eind 2023 is er misschien een nieuwe groepsaankoop