Bijen hebben jouw hulp nodig!

De laatste jaren hebben de bijen het moeilijk om te overleven in ons eco-systeem. Als deze kleine diertjes zouden uitsterven dan heeft, volgens Einstein, de mensheid nog maar 4 jaar te leven. Bijen bestuiven de vele bloemen en gewassen die nodig zijn om te overleven voor mens en dier. Het is dan ook belangerijk de bijen te helpen. Ze hebben te kampen met ziekten (vnl. de varroamijt) en pesticiden. Bovendien hebben ze op sommige plaatsen een tekort aan bloemen en planten die zorgen voor hun voedsel. We kennen dit vooral als de lekkere honing die ze produceren.

Wat kan jij doen om de bijen te helpen?

Kleine dingen maken een groot verschil voor het welzijn van de bijen. Start vandaag nog met hen te helpen: Word restauranthouder en zaai of plant bijenvriendelijke bloemen en bomen. Gebruik geen pesticiden, deze zijn nl. schadelijk voor de bijen (en niet alleen voor hen!) Maai je gras niet elke week, een wilde bijentuin is ook heel mooi! Laat de klavers in je gras staan, deze vormen een goede voedselbron. Help de solitaire bijen door het plaatsen van een bijenhotel.

Soorten bijen

Hoewel wij als imkers vooral bezig zijn met honingbijen zijn er zo veel meer soorten. De meeste bijensoorten leven, in tegenstelling tot onze honingbijen, solitair en leggen hun eitjes in gaatjes in bijvoorbeeld een baksteen muur.. Hier kan je een overzichtje terugvinden over de verschillende soorten bijen en homels. Wil je meer weten over wilde bijen? Op de site van Natuurpunt staat er een mooi overzicht van wilde bijensoorten. Wist je dat hommels ook bijen zijn? Op deze pagina kan je er alles over lezen. Ook op de site van Natuurpunt kan je hier info over vinden.

Drachtplanten voor alle insecten

Hoe kan je nu de bijen, vlinders, hommels en andere insecten helpen in de tuin. Zorg voor de juiste planten. Heb je geen idee hoe je hier aan begint? Wij hebben een aantal interresante links verzameld voor jou:

Soms is het zelfs best om helemaal niets te doen. Laat hoekjes verwilderen en rij je gazon wat minder af. Dit jaar was een een leuk initiatief dat volgend jaar zeker zal herhaald worden: Maai Mei Niet

Geen pesticiden!